top of page

Organisera kylskåpet och MINSKA MATSVINNET

  • Skribentens bild: Linda Karseby
    Linda Karseby
  • 11 apr.
  • 1 min läsning

Uppdaterat: 16 apr.


Ordning och reda bland maten gör att vi slänger mindre. Många har vi överfulla kylskåp, trycker in nytt och det gamla blir kvar längst bak. Maten blir gammal innan vi hinner äta upp den. Glömmer bort och det blir gammalt och slängs sen.


Matrester som slängs i hink.

Matsvinn är ett globalt problem och enligt Naturvårdsverket står privata hem Sverige för 587000 ton av årets matsvinn och livsmedel. Motsvara ca 56kg per person och år(2022). Ca 26% av allt avfall uppskattas vara matsvinn. Vi missförstår datummärkningen, impulshandlar och dålig på att planera matlagning och behöver hålla bättre ordning i kylskåpen…


Organisera kylskåpet och minska matsvinnet, med dessa 4 tips:


  • Lär dig bäst före-datum:

Det är skillnad på bäst före datum och sista förbrukningsdag. Enligt Livsmedelsverket blir inte mat farligt efter bäst före datum om det förvaras. Sista förbrukningsdag är märkning som endast ska användas om livsmedlet kan bli hälsofarligt, fast det förvara som det står på förpackningen.


  • Organisera kylskåpet:

Orda hyllor och sektioner efter olika typer av mat. Pålägg på en, burkar på en, frukt och grönt på en. Samla mat med bäst före datum på en hylla, märk upp och få bättre överblick.


  • Förvaring:

Genomskinliga lådor för bättre koll.


  • Sinnena:

Nu när du har bättre koll på bäst före datum, lukta, titta och eventuellt smaka innan du slänger den. Om maten verkar okej - släng ej!



Kvinna som stå i köket.
Middagsförberedelser


Med dessa 4 relativt enkla tips kan du minska på matsvinnet och där med också spara pengar. Bättre på för dig och för miljön!


Varmt välkommen att höra av dig om du har några funderingar.

INRED MED LINDA LOGGO




Följ på sociala medier



Comentários


bottom of page